menu Home chevron_right
Noutati

Adrian Visan – Talent, pasiune si o cariera longeviva

NewMPE | 6 iulie 2022
Adrian Visan - Talent, pasiune si o cariera longeviva

Talent, experiență, pasiune și o carieră longegivă – solistul Adrian Vișan le are pe toate! Ne întâlnim adesea pe la evenimente și am fost mereu captivați de felul în care stăpânește scena, găsește exact cântecele care pun publicul în mișcare și dă tot ce are mai bun, de fiecare dată.

Prin urmare, l-am rugat să ne povestească despre cariera lui, începută înainte de Revoluție și continuată cu success timp de mai bine de trei decenii.

Pasiunea lui Adrian Vișan pentru muzică a început din copilărie, când era fascinat de instrumente. Unchiul lui, dirijor la orchestra Armatei, avea podul plin de instrumente muzicale, iar micul Adrian era captivat în special de țiteră – un instrument vechi, înrudit cu țambalul.

Cel mai natural i-a venit, însă, să cânte la muzicuță – fără să îi arate nimeni, a început să învețe cântece în joacă.

Joaca s-a transformat în ceva și mai frumos, iar în clasa I Adrian urca deja pentru prima oară pe o scenă.

Chitara a fost un alt instrument pe care Adrian l-a descoperit încă de mic și, chiar dacă ulterior a ajuns să se concentreze mai mult pe voce, i-a rămas mereu aproape de suflet.

La 15-16 ani, mergea la spectacolele Cenaclului Flacăra și, fiind pasionat deopotrivă de muzică și poezie, visul de a ajunge pe acea scenă s-a conturat firesc. Adrian a participat la o preselecție cu câteva piese proprii, interpretate la voce și chitară, dar nu a fost ales pentru spectacol. A cunoscut-o, însă, în culise, pe Dida Drăgan, care îi ascultase prestația și l-a încurajat. “Nu fi trist, chiar dacă n-ai trecut acum, eu știu că ai ceva special și vei ajunge departe”, i-a spus artista.

În aceeași perioadă, Adrian Vișan juca și fotbal, iar calitățile lui sportive ar fi putut fi un bun punct de pornire pentru o carieră în domeniu. Totuși, băiatul pasionat de folk și de versuri frumoase a ales muzica, simțind că asta îl va face fericit tot restul vieții.

A început să cânte la evenimente, a cunoscut muzicieni cu experiență de la care a deprins tot ce se putea, a studiat tot mai multe piese și și-a creat propriul stil de interpretare. Și-a făcut o formație, a intrat la Școala Populară de Artă din București (unde a studiat canto cu prof. Mirela Vlad) și a început să participe la festivaluri prin toată țara, urmând parcursul firesc al unui tânăr solist în acele vremuri.

În 1986, a fost printre vocile care s-au remarcat la Festivalul Mamaia, secțiunea Interpretare, în același val cu Loredana Groza și Oana Sârbu. A susținut numeroase spectacole alături de artiștii de top ai vremii și, în scurt timp, a simțit nevoia să arate lumii și compozițiile lui.

În același an, a bifat prima apariție TV, la emisiunea “Joia tineretului”, cu o compoziție proprie, voce-chitară.

Spectacolele, dar și evenimentele private s-au înmulțit în agenda lui Adrian Vișan. Au urmat ani frumoși, cu nenumărate concerte în țară, pe litoral, dar și în București – unde a cântat în toate restaurantele importante și a fost șef de orchestră în mai multe locații foarte apreciate.

Pe lângă folk și muzică ușoară, Adrian Vișan și-a îmbogățit enorm repertoriul și în zona de folclor, fructificându-și totodată și pasiunea pentru muzica autentic românească, dar și pentru grecească și balcanică.

În 2008 apare albumul “Binele din bine vine”, cu 10 piese – majoritatea creații proprii Adrian Vișan (muzică și versuri), înregistrate la X-Pert Studio.

Față de momentul în care și-a început cariera de artist live, Adrian consideră că “mai demult, eram parcă mai naivi, totul pornea din suflet, oamenii erau mai boemi și nu atât de apăsați de griji – asta e valabil și pentru cei de pe scenă, și pentru public”. Așadar, și-a transformat fiecare spectacol și apariție live într-o mică misiune: aceea de-a șterge grijile de pe chipul și din sufletele oamenilor și de-a le înlocui cu un zâmbet și bună-dispoziție.

În plus, se implică în acțiuni caritabile și își folosește talentul și influența pentru a aduce bucurie celor în nevoie, în special celor vârstnici. De-a lungul timpului a avut multe spectacole și acțiuni de binefacere, inclusiv alături de Mihai Napu și Radu Pietreanu.

În acest moment, Adrian Vișan lucrează la un proiect cu piese grecești și încă unul dedicat muzicii balcanice. În paralel, pregătește pentru lansare câteva cover-uri balcanice cu texte în limba română, scrise chiar de el.

Povestea lui Adrian Vișan este una extrem de frumoasă și în plină desfășurare – ne bucurăm că am putut să o împărțim cu voi și să vă recomandăm să îl ascultați live oriunde aveți ocazia.

Written by NewMPE

Comentarii

Momentan, nu exista comentarii.

Comentariile sunt inchise.